?

Ιστορία

Η δεκαετία 1930

1931 – Ιδρύεται η εταιρεία ως ο πρώτος παρασκευαστής εμπορικών σκευασμάτων ενδοφλέβιων διαλυμάτων (IV).

1933 – Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών, η εταιρεία διένειμε προϊόντα τα οποία παρασκευάζονταν από μια άλλη εταιρεία στο Λος Άντζελες, η οποία άνηκε στον Dr. Don Baxter. Καθώς, όμως, αυξανόταν η ζήτηση στις Μεσοδυτικές Η.Π.Α., η ανάγκη για μια πιο κεντρική μονάδα παραγωγής έγινε επιτακτική. Το 1933, η εταιρεία άνοιξε την πρώτη της εγκατάσταση παραγωγής σε μια ανακαινισμένη αίθουσα έκθεσης αυτοκινήτων στο Glenview, του Ιλλινόις. Εκεί, έξι εργαζόμενοι τελειοποίησαν την πλήρη σειρά των 5 ενδοφλέβιων διαλυμάτων σε γυάλινους περιέκτες.

1935 – Η νεοσύστατη εταιρεία ευημερούσε και τα προϊόντα της αποκτούσαν φήμη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, δίνοντας στους ιατρούς νέα εμπιστοσύνη στην ενδοφλέβια θεραπεία. Το 1935, ο Dr. Ralph Falk εξαγόρασε το μερίδιο του Dr. Baxter στην εταιρεία. Ανέπτυξε επίσης, ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τη συνέχιση των καινοτόμων εξελίξεων της εταιρείας στην ιατρική τεχνολογία. Η ισχυρή δέσμευση για την Έρευνα και Ανάπτυξη παραμένει το κλειδί της μελλοντικής επιτυχίας της εταιρείας.

1939 - Το 1939, η εταιρεία, η οποία πλέον ονομάζεται Baxter Laboratories, εισήγαγε τον περιέκτη Transfuso-Vac, η πρώτη στείρα, υπό κενού αέρος μονάδα συλλογής και αποθήκευσης αίματος. Πριν από αυτό το επαναστατικό προϊόν, το αίμα μπορούσε να αποθηκευτεί μόνο για λίγες ώρες. Ο νέος περιέκτης επέτρεπε την αποθήκευση για έως και 21 ημέρες, καθιστώντας την τράπεζα αίματος πρακτική για πρώτη φορά.

Η δεκαετία 1940

1941 – Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, πολλά από τα ενδοφλέβια προϊόντα και προϊόντα συλλογής αίματος της Baxter ήταν τα μόνα που πληρούσαν τις προδιαγραφές των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α. Άνοιξαν προσωρινά εργοστάσια ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Επίσης, το 1941, η Baxter εισήγαγε τον περιέκτη Plasma-Vac, παρέχοντας τα πρώτα μέσα για το διαχωρισμό του πλάσματος από το πλήρες αίμα και για την αποθήκευσή του για μελλοντική χρήση.

1944 – Στις αρχές της δεκαετίας του 40, ένας Ολλανδός ιατρός ονόματι Willem Kolff άρχισε να αναζητά έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τη διαπίδυση, τη διαδικασία μέσω της οποίας σωματίδια διέρχονται μέσω μιας μεμβράνης, για τη θεραπεία ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια. Το 1944, η έρευνά του κατέληξε στο περιστρεφόμενο εξέλικτρο Kolff (Kolff rotating drum kidney), το πρώτο μηχάνημα για την επιτυχή απομάκρυνση αποβλήτων από το αίμα μέσω της διαπίδυσης. Κατασκευασμένος από ξύλινες σανίδες και από μια μεμβράνη από σελοφάν, ο τεχνητός νεφρός Kolff απαιτούσε εκτεταμένη ρύθμιση και ήθελε πάνω από έξι ώρες για να εκτελέσει την κάθαρση.

1945 – Ένας νεαρός δικηγόρος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ονόματι William B. Graham έγινε μέλος της εταιρείας ως αντιπρόεδρος και διευθυντής και το 1953, διαδέχθηκε τον ιδρυτή Ralph Falk ως διευθύνων σύμβουλος (CEO). Η Baxter παρουσίασε ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ ανάπτυξης στην αμερικανική βιομηχανία κατά τη θητεία του Mr. Graham ως CEO. Το 1945, οι πωλήσεις ξεπερνούν το $1,5 εκατομμύριο.

1947 – Η εταιρεία μεταφέρθηκε από τις εγκαταστάσεις της στο Glenview σε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο μεταφέροντας παράλληλα και την έδρα της στο Morton Grove, στο Ιλλινόις.

1948 – Ο Dr. Carl Walter, ένας διακεκριμένος χειρουργός από τη Βοστώνη και συνιδρυτής των Fenwal Laboratories, εφηύρε τον άθραυστο πλαστικό περιέκτη συλλογής αίματοςBloodPack.

Η δεκαετία 1950

1950 – Η εταιρεία μεγάλωσε γρήγορα και άρχισε να αυξάνει την ικανότητα παραγωγής της, ενώ παράλληλα παρουσίαζε νέα προϊόντα και επεκτεινόταν διεθνώς. Το 1950 η εταιρεία άνοιξε το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής  στις Η.Π.Α., στο Cleveland, Mississippi.
1952 - Η Baxter απέκτησε την εταιρεία Hyland Laboratories, η πρώτη εταιρεία στις Η.Π.Α.  που έκανε το ανθρώπινο πλάσμα εμπορικά διαθέσιμο.

1953 – Ο William B. Graham χρήστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, και η Baxter ξεκίνησε μια πορεία 25 συναπτών ετών με περισσότερο από 20% αύξηση ετήσιων κερδών.

1954 – Η εταιρεία άνοιξε ένα γραφείο στο Βέλγιο.

1956 – Αναζητώντας μια εταιρεία ιατρικών ειδών που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αναπτύξει το μηχάνημά του της νεφρικής κάθαρσης (ουσιαστικά αποτελούμενο από κουτάκια πορτοκαλάδας και από ένα πλυντήριο ρούχων), ο Dr. Willem Kolff βρήκε ένα σύμμαχο στον κύριο Graham, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το προϊόν και είδε τις δυνατότητές του. Μέχρι το 1956, οι μηχανικοί ιατρικών μηχανημάτων της Baxter είχαν βελτιώσει την αρχική κατασκευή και η Baxter εισήγαγε τον πρώτο εμπορικά κατασκευασμένο τεχνητό νεφρό, καθιστώντας τη σωτήρια για τη ζωή αιμοκάθαρση εφικτή για ανθρώπους με νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

1959 – Η Baxter απέκτησε την εταιρεία Fenwal Laboratories. Το σύστημα εύκαμπτου, πλαστικού περιέκτη BLOOD-PACK της μονάδας για συλλογή και επεξεργασία ολικού αίματος οδήγησε αργότερα στην ανάπτυξη του πλαστικού σάκου VIAFLEX για ενδοφλέβια διαλύματα, μια άλλη σημαντική καινοτομία στην ενδοφλέβια θεραπεία. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε τελικά στην ανάπτυξη ενός συστήματος εύκαμπτου, πλαστικού περιέκτη για διαλύματα κάθαρσης το οποίο έκανε πραγματικότητα τη συνεχή περιπατητική περιτοναϊκή κάθαρση (CAPD), μια άλλη πρωτοπορεία της Baxter.
Στο τέλος της δεκαετίας του 50, η Baxter ίδρυσε επίσημα ένα διεθνές τμήμα για πώληση των προϊόντων της σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, περίπου το 60 τοις εκατό των πωλήσεων της Baxter προέρχεται από αγορές εκτός των Η.Π.Α..

Η δεκαετία 1960

Η μακροχρόνια σχέση μεταξύ της Baxter και της American Hospital Supply Corporation έληξε. Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν ο κύριος διανομέας των προϊόντων της Baxter από τη δεκαετία του 1930. Για πρώτη φορά, η Baxter βασίστηκε στη δική της ομάδα πωλήσεων με βάση τις Η.Π.Α..
1960 – Ιδρύεται η Baxter UK με ετήσιο κύκλο εργασιών £208.000.

1961 – Άρχισε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Baxter στο Χρηματιστήριο  της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, η ονομασία Travenol (από το inTRAVENous sOLutions) προστέθηκε στο επωνυμία της εταιρείας και εισήχθη το σήμα (“flag”) Travenol.

1962 – Η Baxter εισήγαγε την πρώτη αναλώσιμη συσκευή οξυγόνωσης του αίματος, καθιστώντας δυνατή την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

1965 – Ξεκινά η οικοδόμηση του εργοστασίου παραγωγής Thetford στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1968 – Η Baxter εισήγαγε το πρώτο εμπορικώς παραγόμενο συμπύκνωμα του παράγοντα VIII για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας.

1969 – Η Baxter εγκαινίασε το ερευνητικό της κέντρο στο Round Lake, του Ιλλινόις.

Η δεκαετία 1970

1970 – Η εταιρεία εισήγαγε τον εύκαμπτο, πλαστικό περιέκτη ενδοφλέβιων διαλυμάτων VIAFLEX, μια σπουδαία εξέλιξη στην ενδοφλέβια θεραπεία διότι επέτρεπε την έγχυση του ενδοφλέβιου διαλύματος εντός ενός κλειστού συστήματος, μειώνοντας την πιθανότητα μόλυνσης

Επίσης, το 1970, ξεκίνησε η κατασκευή μιας νέας παραγωγικής μονάδας στο Marion, της Βόρειας Καρολίνας, για τη διάθεση ενδοφλέβιων διαλυμάτων στους καινούριος σάκους VIAFLEX της Baxter. Σήμερα, το εργοστάσιο North Cove συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εργοστασίων παραγωγής ενδοφλέβιων διαλυμάτων στον κόσμο.

1971 – Η Baxter εντάχθηκε στη λίστα του περιοδικού Fortune με τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Οι πωλήσεις της χρονιάς ανήλθαν στα $242 εκατομμύρια.

1975 – Η εταιρεία μετακόμισε στη σημερινή εταιρική της έδρα στο Deerfield, του Ιλλινόις.

1978 – Η Baxter εισήγαγε τη Συνεχή Φορητή Περιτοναϊκή Κάθαρση (ΣΦΠΚ/CAPD) ως μια πρακτική εναλλακτική λύση αιμοκάθαρσης στο σπίτι. Οι πωλήσεις της εταιρείας για το έτος ξεπέρασαν το $1 δισεκατομμύριο.

1979 – Η εταιρεία παρουσίασε τον πρώτο αυτοματοποιημένο διαχωριστή αιμοσφαιρίων.

Η δεκαετία 1980

1980 – Ο Vernon R. Loucks Jr. έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, διαδεχόμενος τον William B. Graham.
1982 – Η Baxter εισήγαγε το πρώτο θερμικά επεξεργασμένο συμπύκνωμα του παράγοντα VIII για την αιμορροφιλία, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης ιών.

1985 – Η Baxter απέκτησε την American Hospital Supply Corporation, εξελισσόμενη σε έναν διανομέα ευρείας βάσης προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης, εκτός από μια εταιρεία ανάπτυξης ιατρικών τεχνολογιών.
Το εργοστάσιο σύμμειξης φαρμάκων (compounding) Mount Vernon ανοίγει στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Αυτό είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα συνεργασίας της Baxter με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) με σκοπό την παροχή υπηρεσίας στα τοπικά νοσοκομεία.

1988 – Το νέο Εθνικό Κέντρο Διανομής ανοίγει στο Northampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Baxter εισήγαγε το HEMOFIL M, τον πρώτο παράγοντα VIII κεκαθαρμένο με τεχνολογίες χημικής επεξεργασίας και μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η δεκαετία 1990

1991 – Η εταιρεία εισήγαγε το INTERLINK Σύστημα Ενδοφλέβιας Πρόσβασης, το πρώτο σύστημα για ενδοφλέβια θεραπεία «χωρίς βελόνες», το οποίο προστατεύει τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη από ατυχήματα με τις βελόνες.

1992 – Το Compton κοντά στο Newbury γίνεται η νέα εταιρική έδρα για την Baxter UK.
Η Baxter εισήγαγε το RECOMBINATE Αντιαιμορροφιλικό παράγοντα (ανασυνδυασμένος), το πρώτο γενετικώς κατασκευασμένο συμπύκνωμα παράγοντα VIII.

1994 – Η Baxter εισήγαγε το αυτοματοποιημένο μηχάνημα περιτοναϊκής κάθαρσης HOMECHOICE, μια συμπαγής, φιλική προς τον χρήστη συσκευή η οποία καθαρίζει το αίμα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Η Baxter άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη για την παραγωγή διαλυμάτων περιτοναϊκής κάθαρσης (PD) για την ασιατική αγορά.

1995 – Η Baxter πέτυχε την έγκριση στην Ευρώπη για το ISOLEX CD34+ διαχωριστής βλαστικών κυττάρων.
Η Baxter άνοιξε ένα εργοστάσιο στην Κίνα για την παραγωγή διαλυμάτων περιτοναϊκής κάθαρσης για την κινεζική αγορά.

1996 – Η Baxter ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ανοίξει δύο ακόμα εργοστάσια στην Κίνα, για την παραγωγή ενδοφλέβιων διαλυμάτων για την κινεζική αγορά.
Η Baxter διαχώρισε την επιχείρηση διανομής ιατρικών προϊόντων ως Allegiance Corporation, ανανεώνοντας την εστίασή της στις τεχνολογίες που αποτελούσαν τον πυρήνα της, όπως η νεφρική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία και η παροχή φαρμάκων.
Η Baxter έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) για τη νέα ογκομετρική αντλία έγχυσης COLLEAGUE, σχεδιασμένη να παρέχει ακριβή, αποδοτική οικονομικώς ενδοφλέβια έγχυση για ένα μεγάλο εύρος θεραπειών.

1997 – Η Baxter απέκτησε την Immuno International AG, η οποία κατείχε παγκοσμίως ηγετική θέση στην έρευνα λοιμωδών νόσων και στην ανάπτυξη προϊόντων προερχόμενα από το αίμα, σχετικών βιολογικών προϊόντων και εμβολίων.

1998 – Η Baxter απέκτησε το Τμήμα Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ohmeda από τον Όμιλο BOC (The BOC Group), τον ηγέτη της Βόρειας Αμερικής στην παραγωγή εισπνεόμενων παραγόντων και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για γενική και τοπική αναισθησία.
Η Baxter έλαβε έγκριση από τον FDA να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το TISSEEL Fibrin Sealant, το οποίο ενδείκνυται για την ενίσχυση της αιμόστασης και τη συγκόλληση των ιστών στις χειρουργικές επεμβάσεις.
Η Baxter έλαβε έγκριση από τον FDA για την παραγωγή του RECOMBINATE Αντιαιμορροφιλικός Παράγοντας (ανασυνδυασμένος) στις νέες εγκαταστάσεις της βιοτεχνολογίας στο Thousand Oaks της Καλιφόρνια.
Η Baxter εισήγαγε τον πρώτο «σάκο τριών θαλάμων» για πλήρη παρεντερική σίτιση.

1999 – Ο Harry M. Jansen Kraemer, Jr., έγινε διευθύνων σύμβουλος διαδεχόμενος τον Vernon R. Loucks Jr.
Η Baxter εισήγαγε το HomeChoice PRO με PD Link, ένα εξελιγμένο σύστημα για νεφρική κάθαρση στο σπίτι, σχεδιασμένο να βελτιώσει την περίθαλψη των ατόμων με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών, για την αυτόματη παρακολούθηση και επικοινωνία κρίσιμων δεδομένων θεραπείας από το σπίτι ενός ασθενή στον ιατρό του.

Η δεκαετία 2000

2000 – Η Baxter διαχώρισε τον καρδιαγγειακό της τομέα ως μια ξεχωριστή, εισηγμένη εταιρεία με την επωνυμία Edwards Lifesciences.
Η Baxter ενώθηκε με άλλες τέσσερις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και δημιούργησαν την Global Healthcare Exchange, μια ανεξάρτητη εταιρεία που εδρεύει στο διαδίκτυο η οποία διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αγορά, την πώληση και τη διανομή ιατρικού εξοπλισμού, συσκευών και προϊόντων υγείας, καθώς και συναφών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι εγκαταστάσεις της Baxter στο North Cove, NC, έλαβαν το Βραβείο Shingo για την Αριστεία στην Παραγωγή.
Η Baxter ολοκλήρωσε την εξαγορά της North American Vaccine, Columbia, με βάση στο Maryland.

2001 – Η μονάδα παραγωγής της Baxter στο Mountain Home, Arkansas, ανακοινώνεται ως ο αποδέκτης του φημισμένου Βραβείου Shingo για την Αριστεία στην Παραγωγή.
Η Baxter απέκτησε την Cook Pharmaceutical Solutions, ένας παρασκευαστής προγεμισμένων ενέσιμων φαρμάκων σε φιαλίδια και σύριγγες.
Η Baxter ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην παραγωγή περίπου 155 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της ευλογιάς για την κυβέρνηση των Η.Π.Α. σε συνεργασία με την Acambis Inc.

2002 – Η Baxter έλαβε έγκριση από τον FDA να κυκλοφορήσει το Accura Σύστημα Αιμοδιήθησης  για τη θεραπεία συνεχούς υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας(CRRT).
Η Baxter έλαβε έγκριση από τον FDA για το EXTRANEAL διάλυμα περιτοναϊκής κάθαρσης, ένα διάλυμα το οποίο δε βασίζεται στη γλυκόζη που παρέχει αυξημένη απομάκρυνση υγρών σε ορισμένους ασθενείς που ακολουθούν κάθαρση.

2003 – Η Baxter παρουσίασε την τεχνολογία της γραμμωτού κώδικα (barcode) ENLIGHTENEDHRBC για εύκαμπτους περιέκτες ενδοφλέβιων διαλυμάτων.
Ο FDA ενέκρινε το ADVATE, το πρώτο συμπύκνωμα ανασυνδυασμένου παράγοντα VIII για την αιμορροφιλία.
Η Baxter απέκτησε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία από την Alpha Therapeutic Corporation, συμπεριλαμβανομένου του ARALAST, μια θεραπεία βασισμένη στο πλάσμα για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της άλφα-1 αντιθρυψίνης.

2004 – Η Baxter έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για την κυκλοφορία του ADVATE στην Ευρώπη.
Το διοικητικό συμβούλιο της Baxter εξέλεξε τον Robert L. Parkinson, Jr. ως τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Η Baxter και η Halozyme Therapeutics σύναψαν μια αποκλειστική συμφωνία πώλησης και προώθησης πωλήσεων για την εμπορική εκμετάλλευση του HYLENEX, μια ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης υαλουρονιδάσης.

2005 – Η Baxter έλαβε έγκριση από τον FDA για το GAMMAGARD LIQUID για ασθενείς με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Baxter εισήγαγε το FLEXBUMIN, την πρώτη λευκωματίνη σε εύκαμπτο, πλαστικό περιέκτη.
Η Baxter κυκλοφόρησε στην αγορά το εισπνεόμενο αναισθητικό, Sevoflurane.
Ανοίγει στο Ηνωμένο Βασίλειο η μονάδα North West Compounding.

2006 – Η Baxter γιόρτασε τα 75 χρόνια ηγετικής θέσης και καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Baxter έκανε τη Σανγκάη, στην Κίνα, την νέα περιφερειακή έδρα της Ασίας και Ειρηνικού (Asia Pacific regional headquarters).
Ο FDA ενέκρινε το ADEPT αντισυμφυτικό διάλυμα για χρήση στις γυναικολογικές λαπαροσκοπικές διαδικασίες για τον περιορισμό των μετεγχειρητικών συμφύσεων.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεφροπαθών της Baxter (Baxter Renal Education Centre, BREC) μεταφέρεται στο Kew – η πρώτη φορά που ένας χώρος εκπαίδευσης ασθενών βρίσκεται εκτός νοσοκομείου.

2007 –Η Baxter εισήγαγε την πρώτη συσκευή σύνδεσης γραμμών ενδοφλέβιας χορήγησης χωρίς βελόνα με αντιμικροβιακή επίστρωση.

2008 – Η Baxter έλαβε θετική γνωμοδότηση από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη για το CELVAPAN, το πρώτο πανδημικό εμβόλιο βασισμένο σε κυτταρική καλλιέργεια κατά του Η5Ν1 (γρίπη των πτηνών).
Η Baxter έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στο Βέλγιο για να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον κέντρο στο Nivelles, όπου λειτουργούσε η εταιρεία από το 1978.
Η Baxter έλαβε έγκριση από τον FDA για το ARTISS fibrin sealant, συγκολλητικό ιστών.
Ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ανθρακικά ουδέτερες παραδόσεις εμπορευμάτων.

2009 – Η Baxter κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το HYLENEX ανασυνδυασμένη ανθρώπινη υαλουρονιδάση.